Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΟΙ "ΔΥΣΤΥΧΕΙΣ" ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ-ΤΟ ΧΑΖΟΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑΣ...

Οι άνθρωποι που νιώθουν δυστυχισμένοι βλέπουν κατά μέσο όρο 30% περισσότερη τηλεόραση σε σχέση με όσους δηλώνουν ευτυχείς, δείχνει έρευνα του Πανεπιστημίου του Maryland στις ΗΠΑ. Η TV φαίνεται να αποτελεί καταφύγιο για τους δυστυχείς, ενδέχεται όμως και να επιδεινώνει την κατάσταση τους.


Η μελέτη  δείχνει ότι οι άνθρωποι που δηλώνουν ευτυχισμένοι βλέπουν 19 ώρες τηλεόραση την εβδομάδα, ενώ νιώθουν λίγο-πολύ δυστυχισμένοι κάθονται μπροστά στην οθόνη 25 ώρες την εβδομάδα.(το συμπέρασμα ισχύει ανεξαρτήτως μορφωτικού επιπέδου, εισοδήματος, ηλικίας ή οικογενειακής κατάστασης)

Επιπρόσθετα, οι πιο ευτυχισμένοι είναι πιο δραστήριοι κοινωνικά ,διαβάζουν εφημερίδες και δεν αμελούν να ψηφίσουν.

Η έρευνα δεν μπορεί να δείξει αν είναι η δυστυχία που οδηγεί στην τηλεόραση ή αν είναι η τηλεόραση που οδηγεί στη δυστυχία .Το πρώτο, πάντως, φαίνεται πιθανότερο -οι δυστυχείς χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως καταφύγιο-«η χρόνια δυστυχία μπορεί να γίνει κοινωνικά και προσωπικά εξουθενωτική και μπορεί να επηρεάσει την εργασία και τις περισσότερες κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες» αναφέρουν οι ερευνητές.

Είναι πάντως πιθανό να ισχύει σε κάποιο βαθμό και το αντίστροφο, δηλαδή η πολλή τηλεόραση να βυθίζει τους τηλεθεατές στη δυστυχία .Σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως αυτό συμβαίνει γιατί σιγά-σιγά η τηλεόραση αποξενώνει από άλλες δραστηριότητες που φέρνουν πιο ουσιαστική απόλαυση, όπως η σωματική άσκηση, το σεξ, οι παρέες κ.λπ.

Σε μια κλίμακα ικανοποίησης από το μηδέν έως το δέκα, η παρακολούθηση τηλεόρασης βαθμολογήθηκε με 8 κατά μέσο όρο. Παρόλα αυτά φαίνεται όμως ότι η απόλαυση δεν διαρκεί πολύ .
Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τηλεόραση πιθανώς προσφέρει στους τηλεθεατές μια σύντομης διάρκειας ευχαρίστηση, με τίμημα όμως μια πιο μακροπρόθεσμη κακοδιαθεσία

3 σχόλια:

  1. Με γεια η ανάρτηση και να υποθέσω απο την ετικέτα ότι τι άρθρο είναι της Στελλας.
    Μου έκανε εντύπωση το άρθρο σου και κυρίως το θέμα. Όμως δεν με είμαι καθόλα σύμφωνη με τις απόψεις που διατυπώνονται σε αυτό.
    Πολλά ενεργητικά άτομα παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόραση την ημέρα. Δεν αποτελέι κατα τη γνώνη μου δείκτη ευτυχίας ή δυστυχίας. Ας μη ξεχνάμε ότι έχει επιτελέσει,ουκ ολίγες φορές, το ρόλο της "παρέας" σε καταστάσεις που όλοι μας δεν είμασταν σε θέση να επικοινωνήσουμε με κανέναν άλλο (π.χ όταν είμαστε άρρωστοι). Έχει βοηθήσειηλικιωμένους, άτομα με άσχημη ψυχολογία (ακόμη και κατάθλιψη) να αντιμετωπίσουν την μοναξιά τους.
    Ακριβώς με τον ίδιο προβληματισμό μπορεί να αντιμετωπιστεί και το διαδίκτυο όμως αυτό δεν αναιρεί τις θετικές επιδράσεις που έχει στην καθημερινότητα μας.
    Η τηλεόραση αποτελέι ένα φθηνό, άμεσο και ευρύ μέσο ψυχαγωγίας, διασκέδασης και ενημέρωσης. Είναι ένα παραθυρο μέσα απο το οποίο μπορούμε να δούμε πράγματα που πάντα θέλαμε και πράγματα που μας προβληματίζουν. Όπως κάθε παράθυρο έχει το πατζούρι και μπορεί ανα πάσα στιγμή να μανταλωθεί.Έτσι και η τηλεόραση έχει το τηλεκοντόλ.
    Τι εννοώ τώρα με όλο αυτό; Απλά ότι η επιλογή απο το τι θα δούμε, πόση ώρα μέχρι το να κλείσουμε την τηλεόραση είναι δική μας και μόνο δική μας. Δεν πιστεύω ότι η τηλεόραση έχει τη δύναμη να μας κάνει δυστυχισμένους αλλά εμείς το κάνουμε στον εαυτό μας. Ουσιαστικά, εμείς έχουμε το μαχαίρι εμείς και το καρπούζι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Agaphth filh,katarxhn xairomai kai mono pou ekfrazeis thn apopsh sou..Auto shmainei oti to arthro ekane thn douleia pou eprepe..PROBLHMATISE!!Apo thn mia meria thelw na sumfwnhsw mazi sou alla apo thn allh giati enas kapoios eidika nearhs hlikias na mhn protimhsh thn enasxolhsh se kapoio sport gia paradeigma apo to na einai mprosta se mia othonh mias thleorashs h enos upologisth antistoixa??O arrwstos kai o hlikiwmenos apoteloun e3aireseis kai fusika h thleorash einai gia autous mia "parea"...Omws oi sunanastrofes me allous anthrwpous,ta biblia,h mousikh fantazoun kalutera nomizw kai se autes tis periptwseis..Kai kuriws den se upodoulwnoun ekei antidrw egw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμμμ.....Αυτο το οποίο εγραψες με προβημάτισε και μενα αντίστοιχα όμως και εδώ θα έρθω να διαφωνήσω. Τα βιβλία όπως και η τηλεόραση μέσω εκπομπών, ταινιών και τηλεοπτικών σειρών έχουν τη δύναμη να σε ταξιδεύουν σαν ένα τεράστιο και σχεδόν ανέξοδο πάραθυρο στον κόσμο. Η ενασχόληση με κάποιο σπορ φυσικά και είναι το επιθυμητό όμως οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας την εχει καταστήσει κάπως δύσκολη (αν και προσωπικά θεωρώ ότι όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος).
    Βέναια έχω την εντύπωση ότι ξεφύγαμε κάπως απο το αρχικό θέμα του άρθρου...Με το βασικό που διαφώνησα δεν είναι το τι είναι καλύτερο να κάνουμε σε καθημερινή βάση αλλά απλά με την άποψη ότι οι ώρες παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων αποτελούν δείκτη ευτυχίας ή δυστυχίας αντίστοιχα. Προσωπικά πιστεύω ότι η τηλεόραση και σε μέγιστο βαθμό ο υπολογιστής ,με σωστή χρήση, αποτελούν μαζί με το διαδίκτυο απο τα πιο εκπληκτικά τεχνολογικά επιτευγματα. Μπορείς να διαβάσεις οτι θες (e-books), να δεις ότι ταινία θες, να βρεις οτιδήποτε επιθυμείς (και αναφέρομαι κυρίως στο διαδίκτυο) αλλά εν μέρη και η τηλεόραση επιτελεί κάποιες κοινές λειτουργίες.Ούτε σε υποδουλώνει κάθε άνθρωπος έχει το τηλεκοντρόλ και αξιολογεί τι θα παρακολουθήσει και πόσο. Με το ίδιο σκεπτικό επηρεαζόμαστε και εστερνιζόμαστε σαν να καταναλώνουμε καποιο τροφιμο οποιοδηποτε ερεθισμα. Ως ελεύθερα πνεύματα επιλέγουμε...Ανεξάρτητα απο την ορθότητα των επιλογών μας. ;) :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή