Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

FACEBOOK:Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ MARK ZUCKERBERG...

Η ιστορία του facebook μας παραπέμπει σε ταινία επιστημονικής φαντασίας στην οποία η κοινωνία αλλάζει μορφή και οι ανθρώπινες σχέσεις αλλάζουν χαρακτήρα.Αυτή την νέα διαδικτυακή πραγματικότητα μας την χάρισε ένας δευτεροετής φοιτητής από το Χάρβαρντ.Η καταγωγή του είναι από ένα χωριό στις όχθες του ποταμού Χάντσον,30 χλμ μακριά από την Νέα Υόρκη.Αφορμή για αυτή του την ανακάλυψη ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τα κορίτσια!

Ο Mark γνώρισε την πρώτη του ερωτική απογοήτευση στις 28 Οκτωβρίου του 2003,όταν μία νεαρή συμφοιτήτρια του όχι μόνο τον απέρριψε αλλά και τον περιφρόνησε επιδεικτικά!Έτσι,μετά από πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή του κατάφερε να σπάσει τους κωδικούς ασφαλείας και να τρυπώσει ακόμα και στα πιο απόρρητα αρχεία του πανεπιστημίου.Κατέβασε τις φωτογραφίες όλων των πρωτοετών και δημιούργησε μία ιστοσελίδα με το όνομα "facemash" στην οποία οι επισκέπτες της έπρεπε να ψηφίσουν το ποίος φοιτητής ή φοιτήτρια είναι πιο ελκυστικός/ή.Φυσικά,η σελίδα αυτή έγινε αμέσως δημοφιλής στους σπουδαστές...

Ωστόσο,αυτή του η πράξη δεν άρεσε και τόσο στους υπεύθυνους του Χάρβαρντ και ήταν ικανός λόγος για την απομάκρυνση του από τη σχολή.Όμως,παράλληλα ήταν και το διαβατήριο του για την μεγάλη επιτυχία,καθώς οι δίδυμοι Cameron και Tyler Winklevoss και ο φοιτητής και συνεργάτης του Divya Natura είδαν στο πρόσωπό του αυτόν που θα μπορούσε να υλοποιήσει το σχέδιο τους.Έτσι,αφού ενημερώθηκαν από την εφημερίδα Crimson για το κατόρθωμα του,πρότειναν να τους βοηθήσει για μια ιστοσελίδα επικοινωνίας για τους φοιτητές του Χάρβαρντ με το όνομα "Harvard connections.com".

Ο Mark Zuckerberg στην αρχή έδειχνε πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί τους. Έστελνε emails στα οποία τους ενημέρωνε για την δουλειά του,όμως όσο περνούσε ο καιρός το ύφος του στα μηνύματα του άλλαζε...Έβρισκε συνεχώς δικαιολογίες για να μην τους συναντήσει,ισχυρίζοντας ότι λόγω φόρτου εργασίας δεν έχει χρόνο για κάτι τέτοιο...Στην πραγματικότητα,όμως,είχε αποφασίσει να οικειοποιηθεί την ιδέα και να δημιουργήσει μία σελίδα κοινωνικής δικτύωσης μόνος του,δουλεύοντας και το σχέδιο που είχε στο μυαλό του αλλά και αυτό των συνεργατών του.Έπειτα,είχε ως στόχο να τα συμπτύξει και να φτιάξει το facebook που ξέρουμε σήμερα... 

 Μάλιστα,ήταν τόσο αποφασισμένος,που είχε βρει επενδυτή,τον συμφοιτητή του Saverin.Ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας,η οποία ήταν συνδεδεμένη με την βραζιλιάνικη μαφία.Επομένως,τον Ιανουάριο του 2004 αποφάσισε να συναντηθεί για τελευταία φορά με τους τρεις συνεργάτες του στο Kirland House που ήταν γνωστός χώρος συνεστίασης,για να τους ενημερώσει πως τους εγκαταλείπει,καθώς το εγχείρημα τους ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί εφόσον παρουσίαζε πάρα πολλές δυσκολίες...Μέχρι τότε το "the facebook.com" δεν ήταν έτοιμο,αλλά είχε ήδη εξασφαλίσει τον server με τα λεφτά του Saverin.Επίσης,την μέρα που δήλωσε στους συνεργάτες του την αποχώρηση του από την ομάδα είχε κατοχυρώσει το όνομα.

Έτσι,στις 4 Φεβρουαρίου ιδρύθηκε το Facebook ,που όλοι γνωρίζουμε και έξι μέρες μετά ξεκίνησαν οι κατηγορίες των δίδυμων Winklevoss για αθέτηση συμφωνίας και κλοπή της ιδέας τους.Η δικαστική διαμάχη που ξεκίνησε τότε συνεχίζεται μέχρι σήμερα,παρόλα αυτά τον Μάιο της ίδιας χρονιάς τα δύο αδέρφια βρήκαν άλλο προγραμματιστή και η ιστοσελίδα "Harvard connection.com" επεκτάθηκε σε 15 σχολεία της Αμερικής!

Στην πραγματικότητα,ο Mark Zuckerberg δεν είχε ποτέ πρόθεση να τους βοηθήσει.Σύμφωνα,με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχε γράψει στον επενδυτή του "Κάποιοι προσπαθούν να φτιάξουν ένα site γνωριμιών,αλλά έκαναν λάθος.Χαχα.Μου ζήτησαν να το δημιουργήσω εγώ για αυτούς.Έτσι τους καθυστερώ μέχρι το facebook να είναι έτοιμο να λειτουργήσει...".Επίσης,έχουν βρεθεί μηνύματα που ολοκάθαρα δηλώνει ότι μισεί να δουλεύει για άλλους.

Επομένως.ανεξάρτητα από το αν η ιδέα ήταν δική του ή όχι,ο Mark Zuckerberg  δεν παύει να είναι ο επίσημος ιδρυτής του facebook και αυτός που έφερε την επανάσταση στον χώρο της διαδικτυακής επικοινωνίας. Αδιαμφισβήτητα,είναι μια από τις πιο λαμπερές προσωπικότητες του αιώνα μας και άξιος διάδοχος του Bill Gates.

2 σχόλια:

  1. poly kalh douleia....Arlene synexise na grafeis kai na mas enhmerwneis gia tis kathimerines mas synhtheies kai oxi mono!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Se euxaristw!!!Mono pou to Arlene to allaksa kai eipa na valw to kanoniko mou onoma.Epomenws apo edw kai pera tha me fwnazete Eleni K...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή