Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ "ΧΑΒΙΑΡΙ"?!

Μετά από εκτιμήσεις ειδικών σε λιγότερο από 20 χρονιά από σήμερα η απόλαυση της σοκολάτας δεν θα είναι κάτι απλό και καθημερινό..Πολύ πιθανό στο μέλλον να στοιχίζει το βάρος της σε χρυσάφι η καλυτέρα θα εξελίχθει σε κάτι αντίστοιχο με το χαβιάρι ως προς την “τσουχτερή τιμή”.. Αυτή η εικόνα έχει κάνει ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα να εκτιμούν ότι θα χτυπήσει ρεκόρ η τιμή της σοκολάτας..Έως και 2000 ευρώ θα κοστίζει η αυθεντική σοκολάτα στο πρόσεχες μέλλον. είναι ακριβή και δυσεύρετη και θα αποτελεί προϊόν πολυτελείας το όποιο δεν θα μπορεί να αγοραστεί από το μέσο καταναλωτή.

ΓΙΑΤΙ συμβαίνει αυτό;; Φυσικά όχι τυχαία..Αγρότες σε χώρες που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του κακάο που αγοράζεται από τις πολυεθνικές για την παράγωγη σοκολάτας , όπως στην Δυτική Μαύρη Ήπειρο ,βλέπουν τις σοδειές κακάο να μειώνονται επικίνδυνα... Οι μικρές επιδοτήσεις που έχουν ήδη λάβει δεν δίνουν κίνητρο να γίνει η χρονοβόρα εργασία της αντικατάστασης των ”πεθαμένων δένδρων” ,κάτι το όποιο προϋποθέτει εκτός των άλλων 3-5 έτη για την ωρίμανση της νέας καλλιέργειας .Επιπρόσθετα οι μικρές έως μηδαμινές αμοιβές που λαμβάνουν για μια τόσο επώδυνη διαδικασία τους έχει κάνει να θεωρούν ασύμφορη την συνέχιση της καλλιέργειας κακάο.

Τα πολυπόθητα λοιπόν κακαόδεντρα (γνωστά και ως Theobroma = τροφή των θέων), παίρνουν άλλη μορφή και μαζί με αυτά και η θέση του σοκολατένιου πειρασμού στην διατροφή και στην ζωή μας.

1 σχόλιο:

  1. Σοκολάτα!!!Η πιο γλυκιά αμαρτία..:)!Έτσι λοιπόν σαν καλοί εν δυνάμει οικονομολόγοι ξέρουμε που θα επενδύσουμε στο μέλλον!!!!:D

    ΑπάντησηΔιαγραφή