Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ POKER...

Είναι γεγονός ότι τουλάχιστον τα 2/3 των φοιτητών σε κάποια φάση της πανεπιστημιακής τους ζωής έχουν περάσει την τρέλα του πόκερ.Συγκεκριμένα,όλοι έχουμε βιώσει την αγωνία αυτού του παιχνιδιού μπροστά από την οθόνη του λάπτοπ ή στο σπίτι ενός καλού φίλου αγκαλιά με ένα μπολ ξηρούς καρπούς και μερικά μπουκάλια μπύρας.

Ωστόσο,αυτή η ενασχόληση με το συγκεκριμένο "παιχνίδι εξαπάτησης" κρύβει μία ιστορία μεγαλύτερη των 10 αιώνων!Σύμφωνα,με τις πληροφορίες του clubpoker έχουν γίνει αναφορές για διάφορα παιχνίδια που περιελάμβαναν ως βασικές αρχές την ιεραρχία των φύλλων ή των συνδυασμών ντόμινο,όπως επίσης και την χρήση μπλόφας για την εξαπάτηση των αντιπάλων.
Η ακριβής καταγωγή του δεν είναι γνωστή αλλά μια δημοφιλής εκδοχή υποστηρίζει ότι ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σημερινό πόκερ παίχτηκε για πρώτη φορά από του Κινέζους πριν από το 969 π.Χ.Ο αυτοκράτορας Mu-Tsung,όπως αναφέρεται,έπαιξε την παραμονή Πρωτοχρονιάς με την γυναίκα του ένα παιχνίδι με κάρτες-ντόμινο.
Επίσης,οι Αιγύπτιοι κατά τον 12ο-13ο αιώνα χρησιμοποίησαν μια μορφή παιγνιόχαρτων,ενώ στην Περσία τον 16ο αιώνα χρησιμοποιούσαν τα Hanjifa (που σημαίνει "φύλλα θησαυρού") για μια μεγάλη ποικιλία παιχνιδιών με πονταρίσματα.Μια τέτοια τράπουλα αποτελούνταν από 96 φύλλα περίτεχνα κατασκευασμένα από λεπτές φλούδες ελεφαντόδοντου ή  από πολύτιμο ξύλο.Επιπλέον,οι Πέρσες που όπως φαίνεται είχαν μία αδυναμία τον τζόγο ασχολούνταν και με το παιχνίδι "As Nas" στο οποίο χρησιμοποιούσαν 25 φύλλα,ενώ παράλληλα υπήρχαν διακριτοί γύροι πονταρίσματος και ιεραρχία φύλλων που κερδίζουν.

Τέλος,ένα γαλλικό παιχνίδι το "Poque" και ένα γερμανικό παιχνίδι με το όνομα "Pochen"(που σημαίνει χτυπώ) έγιναν γνωστά το 17ο και τον 18ο αιώνα και προήλθαν από το ισπανικό παιχνίδι "Primiero" στο οποίο μοιράζονταν 3 φύλλα σε κάθε παίχτη.Οι μπλόφες και τα μεγάλα πονταρίσματα με αδύναμα φύλλα στο χέρι για την εξαπάτηση των αντιπάλων αποτελούσαν βασικό στοιχείο των παιχνιδιών.Στην Αγγλία έπαιζαν Breg το οποίοαποτελεί έναν γνήσιο απόγονο του γαλλικού παιχνιδιού Brelon.Όμως το Primiero που χρονολογείται πίσω στο 1526 είναι όπως αποκαλείται η "μητέρα του πόκερ".
Έτσι μέσα από διάφορες διεργασίες το πόκερ πήρε την μορφή που έχει σήμερα και εμείς συνεχίζουμε σταθερά την παράδοση του είτε διαδικτυακά είτε μέσα από συγκεντρώσεις με φίλους...

1 σχόλιο:

  1. Χμμμ, δεν το ήξερα ότι η ιστορία του τραπουλόχαρτου πάει τόσο πίσω... Να σε διαβεβαιώσω πάντως ότι στα όχι πολύ παλιά χρόνια (προ δεκαετίας περίπου) το πόκερ ήταν πολύ λιγότερο δημοφιλές απ'ότι είναι τώρα. Προσωπικά, χώρις να είμαι φίλος της τράπουλας, είχα κάψει αμέτρητες ώρες με δηλωτή και μπιρίμπα, και ελάχιστες με πόκα/πόκερ. Μόνο την τελευταία πενταετία εμφανίστηκε το Texas εδώ και τα σάρωσε όλα...

    Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή