Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

ΟΤΑΝ ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ....


Τον τελευταίο καιρό τα βαμπίρ μονοπωλούν το ενδιαφέρον της πλειονότητας των δεκαεξάχρονων κοριτσίων και όχι μόνο.Όλοι λίγο πολύ έχουμε καεί χαζεύοντας τους καλογυμνασμένους, χλωμούς και απίστευτα ελκυστικούς βρυκόλακες του True Blood και του Twillight. Ποια είναι όμως η πραγματική αλήθεια πίσω από αυτό τον εμπορικά οργανωμένο μύθο; Υπάρχουν όντως αυτά τα πλάσματα και αν ναι, πόση σχέση έχουν με την εικόνα που έχουμε για αυτά στο μυαλό μας;

Τόσο στις εγχώριες μυθοπλασίες όσο και σε αυτές των άλλων χωρών, τα εν λόγω μυθικά πλάσματα λίγα κοινά έχουν με τον Edward Cullen, που έρχεται σε όλα τα θηλυκά μυαλά στο άκουσμα των βαμπίρ... Σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων-όπου άλλωστε ο μύθος έχει τις ρίζες του- περιγράφονται ως κόκκινοι,διαβολικοί και τυλιγμένοι σε σάββανα. Ειδικότερα, στον 18o αιώνα που ο μύθος ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένος, κατηγορούνταν για βαμπιρισμό οι αυτόχειρες, οι δράστες σοβαρών εγκλημάτων, οι άταφοι, άτομα που είχαν δαγκωθεί από κάποιο ζώο και οι "μάγισσες"... Μάλιστα, η απέχθεια των ανθρώπων για τα πλάσματα του είδους τους φαίνεται και από την ίδια την ορολογία "βρυκόλακας" που προέρχεται από τις λέξεις "βούρκος" και "λάκκος". Για το λόγο αυτό και σε πολλά μέρη της Ελλάδας ονομάζονταν "βουρκόλακες".

Υπήρξαν, όμως, στην πραγματικότητα βρυκόλακες; Επιστήμονες απέδειξαν ότι πολλά από τα άτομα που στο παρελθόν έιχαν κατηγορήθει, έπασχαν από κάποια μορφή ασθένειας που ονομάζεται πορφυρία. Η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων ήταν η αιτία που παρουσίαζαν υπερευαισθησία στο φως του ηλίου και παραμορφώσεις στην εμφανισή τους. Επιπλέον, το σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη κατανομή και την ανάπτυξη των τριχών στο σώμα του εμφάνιζε ανωμαλίες στη λειτουργία του, ενώ η μύτη και τα δάχτυλα του ασθενή ατροφούσαν και συρρικνώνονταν σε τέτοιο σημείο που τα τελευταία έμοιαζαν με νύχια απρακτικού πουλιού. Τέλος, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, τα κοφτερά δόντια τους, οφείλεται στην δυσκαμψία των χειλιών και των ούλων τους που τα άφηνε να φανούν!

Ωστόσο, η αλήθεια πίσω από τον μύθο των βαμπίρ έχει ακόμα πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία. Το γεγονός ότι το αγαπημένο τους "γεύμα" είναι το αίμα οφείλεται στο ότι η πορφυρία καταπολεμείται μόνο με μετάγγιση αίματος, κάτι που στο 16ο και 17ο αιώνα αυτό αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έπειτα, ο κύριος λόγος που σε ραντεβού με τον Bill από το True Blood θα έπρεπε να αποφύγετε ό,τιδήποτε τα σουβλατζίδικο και τα παραδοσιακά μαγαζιά με σπεσιαλιτέ τη σκορδαλιά, είναι το γεγονός ότι το σκόρδο περιέχει μια χημική ουσία που δρα ανασταλτικά με κάποια ένζυμα του ήπατος. Επομένως, αν κάποιος πάσχει από πορφυρία και φάει σκόρδο, πολύ απλά τα προβληματά του θα πολλαπλασιαστούν! 


Τα παραπάνω στοιχεία δικαιολογούν όλους αυτούς τους θρύλους που εδώ και αιώνες έχουν εμπνεύσει πολλούς συγγραφείς αλλά και τη βιομηχανία του σινεμά και της τηλεόρασης χαριζοντάς τους μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες. Ωστόσο, όποια και να είναι η πραγματική φύση της γοητείας των τηλεοπτικών βρυκολάκων, εμείς δε θα πάψουμε ποτέ να γουστάρουμε τα κοφτερά δοντάκια και το χλωμό τους δέρμα...

1 σχόλιο:

  1. Ο Dio Brando είναι vampire. H Alcrueid είναι vampire. O Alucard είναι vampire. Όλοι αυτοί οι γκέουλες στο True Blood και το Twinlight ΔΕΝ είναι vampire.

    ΑπάντησηΔιαγραφή